Hungriga små rackare!

Så har jag äntligen fått se dem, barnen Björktrast! När solen nådde fram till boet och vi gick förbi sträckte de upp sina halsar för att få mat. Tyvärr hade jag inget att erbjuda men vi skyndade därifrån för att Mamma o Pappa Björktrast skulle få mata i lugn o ro. Har bara sett 3 huvudet men vi får hoppas att någon till har klarat sig.

image94

Dunmormor!

Igårkväll hörde Guben ett himla pipande från trastboet i vår kaprifol o när ha kikade åt det hållet såg han en hög m näbbar som stack upp. Så nu är man Dunmormor! Jag smög ut lite senare o fotade, när jag såg att Mamma Trast flög iväg för att fixa lite käk. Jag ville naturligtvis inte störa alltför mycket så jag ställde mig bara på tå, stack in kameran i riset, tryckte av o hoppades på det bästa.

image93


Träffade ju av riktigt bra! Man ser iaf att det ligger fågelungar därnere även om de för tillfället verkar utslagna, kanske av den proteinrika födan som Mamma Trast hittar i mitt trädgårdsland. Det ska bli spännande att se om alla äggen kläcktes, det verkar iaf trångt därnere. Jag hoppas att det blir varmare imorgon och slutar blåsa så jag orkar mig ut trots min förkylning. Tänte att jag skulle rensa lite ogräs i trädgårdslandet så att det kommer upp en massa maskar till ytan. Då går det snabbt och enkelt för Familjen Björktrast att få mat i boet.

Inhysingar i kaprifolen!

Vi har fått hyresgäster! Ja, de betalar ju inte hyra direkt...kanske man kan säga att de pröjsar i natura för det är jättemysigt att ha ett fågelbo i ansiktshöjd i kaprifolen utanför tvättstugan. Så nu är det utgångsförbud genom den dörren då den tar i kaprifolen så hela alltet skakar när man slänger upp dörren för att gå ut. Om man står i det högra vardagsrumsfönstret kan man se boet och hur mamma trast bökar runt när hon vänder äggen. Framåt eftermiddagarna när solen nått fram dit kan man se Mamma och Pappa Trast spankulerandes på gräsmattan samt trädgårdslandet, letande efter mask och småkryp. De har valt en bra plats; varmt o skönt, skyddat bakom allt ris och gott om mat i trädgårdslandet. (Maskarna frodas av alla löv och allt gräsklipp som jag vräker på, marken rör sig nästan av alla som slingrar omkring där under och de är stora som mindre ormar!)

image89

Inte så lätt att fota med allt ris men visst har de byggt sig en tjusig villa där i vår kaprifol!?


Hmm, undrar just hur det står till med hushållsarbetet när det gäller trastar? Hjälper Pappa Trast till med att ruva, städa boet och mata ungarna eller faller allt arbete på Mamma Trasts lott? Måste komma ihåg att kolla upp det...eller så kanske någon annan vet. Det är iaf ganska så vågat att bygga bo intill en husvägg där det bor 2 katter samt 1 hund plus 2 småtöser som springer omkring och väsnas, coola pippifåglar!


image90

Bilden bidde suddig men det kan förklaras med att jag stod på en hushållsstege där benen sakta sjönk ner i rabatten mjuka jord. Det var liksom inte läge att fjolla sig, sikta och trycka av var det som gällde.


Själva känner vi oss "down and out". Sonen har varit rejält snorig och haft ont i halsen för första gången i sitt 13-åriga liv. Strax därpå åkte Guben på feber, harkel, harkel och nu, efter ca 1 vecka, har han fått världens whiskeyröst. Själv åkte jag på det sista natten innan Guben skulle gå på helgpasset. Typiskt! Jag blir alltid sjuk lagom till hans jobbarhelger bara för att töserna brukar bli extra bökiga då! Nåja, jag har iaf fått 2 nätters riktigt bra sömn. Tog resolut mitt täcke och gick ut i husvagnen och sussade där de sista två lediga nätter Guben hade. Tråkigt att sova ensam men ack så skönt att inte bli väckt mitt i natten. Naturligtvis sov Minstan sött hela nätterna just då men det var nog bara för att jag inte låg inne och sov...


image91

Ofarlig?


Jag har börjat att gräva ur en rabatt. Har plockat upp hälften av perennerna, djupgrävt och plockat bort allt ogräs samt planterat ner blommorna igen. Hälften av rabatten är klar men nu tar jag en paus. Ryggen började protestera och så fick jag ju feber mitt i allt. Dessutom har trädgårdsspaden gått av och grepen är på väg att krokna så jag avvaktar till jag kommer mig till Umeå för att köpa nytt. Det får ta den tid det tar...kan inte springa över till grannen och låna varje gång jag vill ta ett spadtag! Däremot hoppas jag att febern går över snabbt för jag har ett jordgubbsland att anlägga dessutom och det bör vara klart på 2 veckor.


image92

Söt är han iaf!

Oväder i mitt bröst.

image87

Sitter här och försöker rycka upp mig efter en hemsk lördagkväll. Nej, jag har inte skallebank...tvärtom. Jag och Guben firade 24 år tillsammans igår...eller firade och firade, det bidde liksom inget firande alls. Nu är det ju inga jämna år eller så men eftersom det aldrig blir firat bröllopsdag heller (är emot bröllop som konstitution, vi blev ju tvugna pga våra adoptioner) eller födelsedagar mer än att undertecknad bakar en tårta så tycker jag att vår årsdag skulle kunna uppmärksammas litegrann. Hade tänkt bjuda över våra bästa vänner på middag men de var tyvärr redan bortbjudna på annat håll så det sket sig och sedan hände det lite andra saker som också sänkte mitt humör. Nåja, vad är väl en bal på slottet...det hade ändå varit jag som fått ordna med mat så det var väl lika bra. Minns vår 40-årsfest, hade bakat och städat så när dagen kom var jag helt borta i huvudet. Det enda jag minns är att jag sprang och fyllde på alla fat, tack och lov för syrran och hennes flickor som hjälpte till med att bära disk och ställa in den i diskmaskinen. Men hur jag än försöker ställa mitt dilemma i bättre dager med bortförklaringar som att det ändå är jobbigt att ställa till med baluns eller att det är onödig att slänga ut pengar på gratulationskort och dylikt...det ger mig en fruktansvärd känsla av att vara bortvald. Det känns så jävla ensamt...

I started a joke...

image82


Idag ska vi på träff med folket vi gick adoptionskurs med. Vi försöker träffas hos varandra en gång i kvartalet. Vi äter lite gott, skvallrar lite om vad som har hänt sedan sist och umgås...jättetrevligt, härliga människor...vi hade tur som hamnade i en så bra kursgrupp! Idag ska vi till Hörneforsfamiljen och eftersom de bor lite mer söderut och vid kusten jämfört med oss har jag som vanligt ingen aning om vad vi ska ta för kläder på oss. Som exempel kan vi ta för några dagar sedan när det snöade ymnigt här hos oss men i Umeå, några mil bort, regnade det inte ens! Får väl lasta in för alla eventualiteter. Ska bara försöka skaka loss den här loser-känslan som sitter i bröstet och sedan tänker jag ha trevligt!

Sticks and stones...

...inte den jag ville ha, bara den näst bästa men vad gör man...får väl lyssna själv en extra gång åt er alla!

image83

OK, en sista för att få allt ur systemet! Attityd tjejen! Nu sparar vi ner det här och skiter i om det finns några fel någonstans!!!

What I am...

Fisk med cocos/lime-strössel

En fräsch rätt med asiatisk touch som till och med mina barn äter av emellanåt!

2 pkt hoki-filé à 400 g
2 lime
ca 1 dl cocosflingor
3-4 vitlöksklyftor
2 pkt cocosmjölk av den krämigare sorten
½ tsk sambal oelek
1-2 msk nam plah (thailänds fisksås, finns i den asiatiska hyllan i nästan alla affärer)
ev hackad koriander

Riv skalet av limen samt pressa ur saften. Lägg fiskblocken i en ugnssäker form och häll limesaften över. Blanda limeskal och cocosflingor (rosta dem ngt först om du vill framhäva smaken ytterligare) och strö över fiskblocken.

Blanda cocosmjölk, sambal oelek, nam plah och pressad vitlök. Häll såsen runt fiskblocken.

Tillaga i 175 -200 grader varm ugn i ca 30 min. Det beror på om fisken är fryst eller tinad vid tillagningen och hur din ugn är. När fiskden lätt delar på sig i flagor vid stick med gaffel är den färdig.

Strö över hackad koriander och servera med kokt blomkål.

Gillar man curry är det säkert gott att blanda ner lite currypasta i såsen, alt strössla med Santa Maria´s mango/curry-krydda istället för cocos/limen.

MaMaMades Midsommarsallad

En otroligt god blandning som smakar underbart till lax eller kyckling. Enkel också, få ingredienser men ack så goda! Får väl ta en bild till midsommar och lägga in...om vi haft råd att skaffa en ny kamera vill säga!

Ruccola + ev ngn annan sallad som man föredrar. Vattenkrasse istället för ruccola är också gott.
Jordgubbar eller vattenmelon.
Lite tunnt skivad rödlök.
Smulad fetaost.

Dela jordgubbarna om de är stora/skär melonen i små kuber. Skiva rödlöken. Blanda allt och smula över fetaposten. Klart! Gillar du dressing kan du väl hälla över lite men i mitt tycke är det överkurs när man har en sallad som smakar såpass mkt i sig själv. Tycker dessutom att det räcker med de kolisar man får i sig genom frukten och löken...man behöver inte spä på med omega-6 från oljan i ev dressing...men det är vad jag tycker och vi lever ju i ett fritt land.

Mangosalsa

Inte riktigt LCHF då det kryllar av kolisar i frukt men någon gång kan man unna sig detta goda om man inte triggas av fruktsockret eller har stora problem med övervikt. Kameran la tyvärr av efter bilden av varmrätten som jag serverade till detta så ni får skapa en egen bild i fantasin...godis blev det iaf. Vår ngt äldre middagsgäst, van vid mer åt bonnamats-hållet lassade in rejält iaf!

1 st mango, skuren i små fyrkanter
1 st rödlök alt 2-3 schalottenlökar, finhackade
saften av 2 lime
1 vitlöksklyfta (valfritt)
½-1 kruka grovt hackad koriander (efter smak, den är ju lite speciell i smaken)
1 finhackad röd chili (skrapa ur fröna om du vill ha mildare smak, fröna ger hettan)

Blanda allt och låt gärna stå i kylskåpet i ett par h för att "mogna till". Mycket god till fläskkött men kantänka mig att den passar till det mesta; från fisk till fågel o allt rött kött. Möjligen skulle jag inte äta den till viltkött typ älg och vildfågel. Rådjur däremot, kan bli en spännande brytning mot rådjurets lite leveraktiga smak!

Långstekt fläskkarré med mango/curry-rubbing

Test av Santa Maria´s krydda med mango och curry i blandning. Bjöd över ett grannpar på detta och bjöd på mangosalsa (se recept i nytt inlägg) till. Tyvärr blev bilden suddig men jag lägger in den ändå. Var lite stressad och kameran har blivit helknäpp så det andra korten bidde det ingeting av över huvud taget. Ni får tro mig på mitt ord när jag säger att det blev supergott! Referenser kan lämnas...det bidde ingenting kvar på tallrikarna, alla tog om minst en gång.

image81


Först lät jag steken ligga i saltlake i ett dygn. Därefter gned jag in den med *rikligt* med mango/curry-kryddan, minst halva burken gick åt till en 2-kilos stek. In i 100 grader varm ugn där den fick stå på galler i ugnsform i cirka 4-5 h. Spädde på med lite vatten i botten för att behålla saftigheten och sista h hällde jag över lite smält smör för att få fin grillyta och öste med jämna mellanrum.

Saltlake, grundsats:
2 l vatten
1 dl salt (utan jod)
1 msk socker

Hur mkt man måste göra för att det skall täcka köttet beror på köttbitens storlek samt hur kärlet som man rimmar köttet i ser ut; bra passform efter köttet och du behöver mindre saltlake. Jag brukar behöva en dubbel sats till en 2-kilos stek på ett ungefär.

Nu är hornen kapade - have *mercy*!

Efter en hel månads förtappelse har jag idag kapat hornen och säger som Duffy (fn en av mina favoritsångerskor); *Mercy*! Det har varit tre födelsedagar och därmed tre födelsedagstårtor samt annat smått och gott. Därtill kan vi lägga tre middagsbjudningar varav endast min egen var LCHF. Kan meddela att vikten gått uppåt, cirka 2 kg...å andra sidan är det förmodligen mest vatten och jag har jobbat en del fysiskt ute i trädgården så lite förtröstan har jag. De tillkomna lårmusklerna finns iaf kvar och jag är *sååå* stolt. Från och med idag kör jag ordentligt igen och tänker inte falla för något bakat förrän till midsommar då jag ska unna mig två bitar av ngn slags tårta. Fram tills dess får det bli så sockerfritt som det bara går för mig. Möjligen kommer jag att söta ngn god ostkräm med lite honung till helgerna men det får bli det lilla i sådana fall.

image79

Ananas-kanelen i knopp (det träd som snön knäckte i år).


Maj månad är en bråd tid för mig. Den sista snön försvinner och blottar en gräsmattan som skriker efter en rivning vilket faller på Gubens lott. Jag brukar riva upp mattan av pillöv så att gräsklipparens uppsamlare skall få upp allt. (Har ramlar pillöven oftast efter det att snön kommit så det är inte aktuellt att räfsa upp dem på hösten.) Jag har också ansvaret över ansning av träd och buskar. I år hade vi oturen att få två grenar på ena äppelträdet knäckta av snön. En av dem var rejält stor och det blev ett stort sår i stammen, vi håller tummarna och hoppas att ni också kniper för att det skall klara sig. Fördel; jag kom mig äntligen för att rensa upp lite i äppelträden o körsbärsbuskarna.

image78

Skördedags i augusti, knopparna blev blommor som blev till en rekordskörd av oangripna äpplen.


Jag har slängt ner lite frön i krukor sent omsider, är alltid ute lite försent men det brukar bli bra ändå. Hade en hög med gamla blomfrön, ettåringar som jag fått i tidningar och som tackgåvor vid tidigare beställningar...en del är rätt så gamla men man lever ju på hoppet som bekant. Kom för en gångs skull ihåg att det var dags att beställa men vad gör det när man inte hade råd att köpa frön och jord just då! Har också klämt ner lite broccoli- och knölfänkålsfrön...det är ju *sååå* gott! Måste komma ihåg att kolla upp bondbönsfrön när jag åker in till stan nästa gång. Jag brukar oftast förgro även dem men de hinner mogna till om även vid direktsådd om det blir en fin sommar...får knipa även för det då... En grannfru har satt blomkål och jag skulle få några plantor av henne om hon får många, tack för det. Hade ju tänkt prova det i år men...som sagt; mitt minne och ekonomi styr vad som händer i mitt liv.

image80

Körsbärsblom, det bidde mycket körsbär det året också.

RSS 2.0