Älven den brusar...vårflod...översvämningsflod?

Här händer det grejor! Tonårshormonerna svallar, töserna har en energi utan dess like, själv är jag i starta eget-tagen och Vindelälven hotar med översvämning...*PUH*!

Har så mkt att fundera över och skriva, många fina bilder men just nu är nog det mest aktuella vattennivån på Vindelälven. Det är fortfarande ca 1 m kvar till 1995 års översvämning men det det är ändå tillräckligt med vatten för att man ska bli imponerad. Så här såg det ut längs med vägen till vår by igår när vi körde hem från Vindeln.

Laduänget är översvämmat.

Bäcken är 50 cm från vägkanten just nu.

Bäcken ner mot älven.



På andra sidan vägtrumman ser bäcken ut såhär. Den svämmar naturligtvis alltid under vårflod men inte riktigt såhär mkt. Ska in till samhället framåt dagen o då ska jag fota lillbäcken vid gräsgatabacken. De höjde vägen där vid översvämningen -95 då vattnet gick över vägen. Om det inte blivit gjort hade vi nog haft vatten över vägbanan i år igen.


Guben tog en promenad med Tassa nu på morgonen. Han kunde snabbt konstatera att Kusin Bonden har det svårt att ta sig till sin "stuga". Det verkar som om han återigen får golven vaskade.



Strax ovanför ser det ut såhär hos en fast boende. Älvskanten går i normala fall ett par m nedanför trädraden man ser på bilden.


Såhär såg det ut upp vid Renforsen i förrgår. Vattnet svallar över cementmuren som användes för att stoppa timret från att flyta in o fastna vid strandkanten under flottningens glansdagar.

Samma ställe fotat en bit ovanför.



Gångvägen är nu avstängd, förmodligen även hängbron som man kan skymta strax ovanför vattenlinjen på den här bilden. Bron som byggdes på andra sidan älven under översvämningen 1995 då en ny fåra skapades när en cementvall brast är bortspolad.



Renforsen är mäktig även när vårfloden är förbi och när vårfloden är extra stor, som i år, är den rent av skrämmande!


Här finns en filmsnutt från samma vy: http://www.youtube.com/watch?v=9qK4-5YOKcg

En till snutt med vy sedd från Qvarnen: http://www.youtube.com/watch?v=os6fCk2CTWk (ca 3/4 in på filmen kan man se  "Nya Fåran" forsa ut i huvudfåran på andra sidan älven.

Kanske vi tar en sväng upp på västra sidan o fotar/filmar därifrån om det blir en resa in till samhället framåt dagen. Det skulle vara intressant att se hur Mårdseleforsarna ser ut just nu men det är en bit att åka och tiden tillåter inte för vida utflykter just nu. Hoppas att någon annan fotar och lägger ut på Tuben ed så man får se bilder därifrån!


Nu är sommar´n kommen, nu är sommar´n här...

Igår hörde vi åskan för första gången detta år och vid middagstid kom störtregnet som höll i sig större delen av natten. Vaknade till en disig men varm dag, +13 i solväggen vid 7-tiden. Vid middagstid visade termometern +23 grader...*på skuggsidan*...trots fortsatt dis hela dagen! Kläderna åkte av i jämn takt och det slutade med ett gammalt linne och badshorts. Vet inte var jag har gömt alla sommarkläderna och de jag hittade har av någon anledning krympt i garderoben över vintern. Helskumt!

Ner mot Umeå kunde vi dock börja höra Tor-Oskar grumsa och himlen såg inte alltför lovande ut för stadsborna. Vid 18:30 gjorde han en snabb repa över byn med åtföljande hov av störtregn men det gick snabbt över. Nu är det lite halvmolnigt men fortfarande varmt o skönt. Vi åt middag på altanen, hoppas vi kan fortsätta med det nu. Kvällarna har blivit kalla så snabbt fram till nu med bara några grader sen middagstid, då känner man inte för att sitta ute och äta. Ikväll blev det honungsmarinerad älgryggbiff. Jag skär den mkt tunnt och marinerar den i en blandning bestående av honung, svartpeppar, soya och rapsolja i ca 1 dygn. Grillar slamsorna snabbt på mycket het grill, stekt potatis och en klick fet och god crème fraîche till. Några korn gott havssalt på köttet samt ett glas rött höjde middagen till gastronomiska höjder, lite hårt arbete under eftermiddagen gjorde förstås sitt till!



Eftersom det inte bidde något födelsedagsfirande med familjen förra helgen då jag fyllde år, hade jag lovat att göra något gott till efterrätt. Det bidde "tårta i burk", dvs trifle som jag packade i glas. Med massiv skallebank och lätt stress, för jag ville ut i det fina vädret, gjorde jag fel när jag gräddade rulltårtebotten så jag fick lov att göra en ny. Jag uttryckte en del heta ord men Sonen är nöjd för han får en hel plåt med "kladdkaka" att mumsa på ikväll. Efter lite sölande lyckades jag få till denna skapelse;

Chokladsockerkaka varvad med hemgjord vaniljkräm och svartvinbärsmousse. Det var jättemumsigt men jag hade kunna skära ner på hälften av svartvinbären, det bidde nästan lite för stark smak. Jag, Guben och Minstan tog ut våra glas och satte oss i solstolarna för att beskåda "fyrverkeriet" ner mot stan. Hur mysigt som helst!

Presenter har jag inte fått några men massvis med blommor varje dag. Den här fina skapelsen har Mellis gjort...eller Sonen...har inte fått riktig klarhet i det men spela roll, det är jättefin iaf!



Nu ska jag natta töserna och sedan skära till rutor av resttyger. Förhoppningsvis får jag så småningom ihop tillräckligt många 9-rutor så jag kan göra ett knätäcke eller ett par väskor. Den som spar han har!


One year older...

...and closer to death!

Jahapp, så var man då på "fel sida" mot 50-årsstrecket. Tycker det känns rätt så bra faktiskt, kanske en fördel med att fortfarande ha relativt små barn, man *hinner* kanske inte oroa sig så mkt för det egna förfallet. Naturligtvis är det en "sådan där" månad då ekonomin inte tillåter några större utsvävningar men efter helgen väntar jag ett litet tillskott så lite god mat o en tårta (tryffeltårta kanske?) nästa helg är inplanerat. Tror till och med att jag ska slå på stort och köpa en flaska vin! 

Den "riktiga" födelsedagen var ju igår men oturligt nog...eller turligt nog, hur man nu ser det...bidde vi inbjudna till en kär väns 50-årskalas som skulle hållas precis på min födelsedag. Inga presenter men kuvertavgift till en trerätters middag med efterföljande dans. Till förrätt fick vi "prästostruta" (smördegsruta med ost i) med crème fraîche-röra innehållandes löjrom o räkor, några strimlor rödlök samt dill, enkelt men jättegott!  Varmrätten bestod av örtmarinerad fläskfilé, bakade "mospotatisar", sås o sallad. Till efterrätt fick vi chokladpannacotta med bär. Upptäckte tämligen omgående att jag hade kunnat sy tightsen mindre snäva...tur att tyget är rejält stretchigt!
Många visor vid bordet hann vi också med. Eftersom det var Storsandsjöare som planerat festen var det inte många av texterna som var direkt rumsrena men ekivokiteter har ju en förmåga att höja stämningen så det var bara bra, lite svårt för tungan att hinna med ibland bara. Ett kompisgäng uppträdde för Nettan vilket jag tyvärr missade att se men hörde en del av genom toadörren...jamenvadå, hade bälgat i mig en halvliter med Staropramen till maten o hade tighta brallor! Sist men inte minst höll Nettans yngste son ett litet tal/dikt som han plitat ihop under middagen. Han är helt otrolig duktig på att rimma ihop saker och själv tycker jag att hans framträdande var den bästa behållningen på kvällen!

Sist men inte minst kom musikerna och började spela, blandad kompott med allt från "Kriiidens" till Elvis och massor av gamla örhängen från 60-talet. Jag och Guben höll igång riktigt bra och själv är jag förvånad över det faktum att jag fixade dansen bättre än min käre make! Min kondis existerar inte för tillfället medan han travar på någon mil per dag men problemet kanske låg mer i att hans skor har rågummisula. Men nog är det förunderligt att jag inte har träningsvärk idag...hade ju dessutom högklackat på mig! Än finns det lite krut kvar i gumman! 

Siktade sängen vid 01:30 men fick lov att varva ner med lite läsning så uret hann nog gå minst ½ h till innan sömnen infann sig. Blev väckt kl 7 av Minstan som hade problem med en obstinat vingummi som fastnat i håret, apelsinsmak om det är av intresse. Blåbärsgröt till töserna och macka med Vindelrökt till mamma. Flickorna är redan ute, har siktat in sig på grannarnas studsmatta som åkte fram igår. Själv tänker jag njuta av lugnet...sålänge det varar! Hoppades på en dag med lika fint väder som igår men tyvärr är det molnigt och än sålänge bara 5 plusgrader. Såg framför mig en em invirad i en pläd ute i en solstol men man kan ju inte få allt här i livet. Inte på en gång iaf...

Bjuder inte på några bilder från kalaset då jag inte vill hänga ut personer jag inte känner på nätet. Ni kan dock få se hur söt Minstan blev efter besöket hos frissan. Hon blev så sockersöt att hon borde ha haft prinsessklänning och krona på bilden men det fanns varken tid eller lust till mer styling än vad hon hade varit med om. Hon hade bråttom ut till grannarnas studsmatta istället! Det åkte av mer än en decimeter av lurvet men det hon knotade inte och det märks då inte heller för den delen. Som tröst fick hon ju lockar samt en söt hårklämma med en liten mus på.


I sytagen igen.

Har fått lov att lägga blingandet åt sidan ett tag. Nacken spökar och jag klarar inte av något finlir just nu men jag klarar inte av att inte få skapa något heller. Moment 22! Det var dock länge sedan jag sydde något och jag har faktiskt kännt lite dragningar till symaskinen under några veckor så för ett par dagar sedan tog jag tag i det hela. Resultatet har blivit en top till ett knätäcke.



Det är så svårt att fota inomhus, särskilt när solen behagar titta fram just i klicket. Denna bilden är tagen med blixt.



Den här bilden tog jag utan blixt. Det är svårt att få fram rätt färgställning och Guben hade svårt att hålla upp armarna och hålla det stilla.



Här ser man färgerna lite bättre, Beige/bruna och laxrosa åt det orange hållet samt en mittruta i grå/beige/laxrött.
Nu ska jag bara hitta en bit fleece i en beige/brun nyans till baksidan. Storleken blir ca 160x135 cm, lagom till ett mystäcke att ha över knäna när man sitter i soffan o ser på TV. Det blir ingen traditionell kvilt med två lager tyg med vadd emellan för dels blir kostnaden så mkt högre samt att det lätt blir stelt och mindre trevligt att mysa med. Just det här kommer att kosta 1000 kr när jag kviltat ihop det med fleecen. Fick lov att skarva ett par tygbitar därför tar jag några hundra mindre än vad jag vanligen skulle ha gjort.

Är du intresserad av att köpa det (eller kanske beställa ett i andra färger) kan du maila mig på [email protected].


RSS 2.0