Älven den brusar...vårflod...översvämningsflod?

Här händer det grejor! Tonårshormonerna svallar, töserna har en energi utan dess like, själv är jag i starta eget-tagen och Vindelälven hotar med översvämning...*PUH*!

Har så mkt att fundera över och skriva, många fina bilder men just nu är nog det mest aktuella vattennivån på Vindelälven. Det är fortfarande ca 1 m kvar till 1995 års översvämning men det det är ändå tillräckligt med vatten för att man ska bli imponerad. Så här såg det ut längs med vägen till vår by igår när vi körde hem från Vindeln.

Laduänget är översvämmat.

Bäcken är 50 cm från vägkanten just nu.

Bäcken ner mot älven.På andra sidan vägtrumman ser bäcken ut såhär. Den svämmar naturligtvis alltid under vårflod men inte riktigt såhär mkt. Ska in till samhället framåt dagen o då ska jag fota lillbäcken vid gräsgatabacken. De höjde vägen där vid översvämningen -95 då vattnet gick över vägen. Om det inte blivit gjort hade vi nog haft vatten över vägbanan i år igen.


Guben tog en promenad med Tassa nu på morgonen. Han kunde snabbt konstatera att Kusin Bonden har det svårt att ta sig till sin "stuga". Det verkar som om han återigen får golven vaskade.Strax ovanför ser det ut såhär hos en fast boende. Älvskanten går i normala fall ett par m nedanför trädraden man ser på bilden.


Såhär såg det ut upp vid Renforsen i förrgår. Vattnet svallar över cementmuren som användes för att stoppa timret från att flyta in o fastna vid strandkanten under flottningens glansdagar.

Samma ställe fotat en bit ovanför.Gångvägen är nu avstängd, förmodligen även hängbron som man kan skymta strax ovanför vattenlinjen på den här bilden. Bron som byggdes på andra sidan älven under översvämningen 1995 då en ny fåra skapades när en cementvall brast är bortspolad.Renforsen är mäktig även när vårfloden är förbi och när vårfloden är extra stor, som i år, är den rent av skrämmande!


Här finns en filmsnutt från samma vy: http://www.youtube.com/watch?v=9qK4-5YOKcg

En till snutt med vy sedd från Qvarnen: http://www.youtube.com/watch?v=os6fCk2CTWk (ca 3/4 in på filmen kan man se  "Nya Fåran" forsa ut i huvudfåran på andra sidan älven.

Kanske vi tar en sväng upp på västra sidan o fotar/filmar därifrån om det blir en resa in till samhället framåt dagen. Det skulle vara intressant att se hur Mårdseleforsarna ser ut just nu men det är en bit att åka och tiden tillåter inte för vida utflykter just nu. Hoppas att någon annan fotar och lägger ut på Tuben ed så man får se bilder därifrån!


Kommentarer
Postat av: irode fra iFokus

HejDu hittar en Beautiful Blogger Award på min blogg:-) Inge

2010-05-28 @ 15:15:13
URL: http://roderier.blogspot.com/
Postat av: Elpida

Wow, det är verkligen imponerande MaMaMade. Man kan riktigt känna urkraften i bilderna!!

2010-06-17 @ 08:10:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0