Importerad arbetskraft. Soluppgång över stranden på Similana Resort, Khao Lak.Såhär i bärtider svämmar skogen inte bara över av bär utan även av bärplockare. Förut stötte man alltid ihop med ett gäng svenska pensionärer, ofta parvis grupperade, som på detta sätt skaffade sig lite motion och fysisk uppfostran samtidigt som de kunde spä på den usla pensionen med några kronor. Numer har dessa bytts ut till yngre (oftast) förmågor som kommer från världens alla runda hörn. Många av dem kommer hit för egen maskin och lite hjälp av färjor mellan Sverige och öststaterna. Dock blir även horder av människor importerade från andra sidan jordklotet. Vi har i flera år haft ett jättegäng thailändare som finkammat skogarna på det ätbara "guldet". Säsongen startar med hjortronen, sedan kommer blåbären och sist lingonen. (Jag har aldrig sett dem plocka hallon, de kanske inte köper upp vildhallon...det är nog billigare att odla dem då de kommer väldigt ojämt.)


Stranden på Similana Resort, Khao Lak.


I år har vi träffat på ett par gäng thailändare men enligt tidningen ska det även springa omkring en massa kineser i vår kommun. De bor i gamla Sanatoriet uppe i Hällnäs. Det skulle vara kul att kuta ihop med någon...måste fråga om någon av dem kommer från Sichuan eller Guangdong, mina tösers hemprovinser. Det är en sak som är skönt med att man har blivit äldre; man vågar ta kontakt och fråga människor om det mesta. Förut var man för blyg och för rädd för att göra bort sig.


Solnedgång över stranden, SImilana Resort, Khao Lak.


En sak som både jag och Guben har fundera över är hur det kan bära sig att åka över halva jordklotet för att plocka bär här hos oss? De som tar hit dem...går de verkligen plus på affären? De som kommer hit för att plocka bär...får de några pengar över till hemresan? Som jag har förstått det betalar de för resan hit och hem men även för mat och uppehälle. Om man tänker på vad bären kan säljas för (en spottstyver) och vad bara maten kostar i vårt land, kan det inte bli många kronor som de tjänar i slutändan. Tur att svenska kronan är värd så mkt mer när man omvandlar den till bath och yuan.Jag hoppas att de lyckas hitta guldställen så att de inte går back på sitt plockande i år. Bären står oftast kvar ute i skogen och ruttnar när vintern nalkas, vilket slöseri! Man kan iofs ha delade meningar om det är positivt eller negativt med denna säsongsinvandring av helt andra orsaker. Visst kommer det många som är skithögar, mest stör jag mig på dem som inte bara plockar bär utan även utför brott under sin turné genom Sverige. Tyvärr verkar det mest vara de som bor närmast oss som är klåfingriga. Har ännu inte hört talas om någon thailändare som åkt dit för stöld men så har de ju ett rykte om sig att vara mycket ärliga. De är iaf oftast mycket trevliga när man stöter ihop, ler och vinkar...trevligt!Öststatarna har ju i stort sett samma kultur och vanor som oss men vad tänker alla dessa asiater om oss och det här med bärplockning? Vad funderar deras nära och kära därhemma över när de åker så långt, till ett annat land på andra sidan jordklotet, ett land som de kanske knappt har hört talas om? Vad vet de om Sverige och vad berättar de återvändande? Jag undrar jag...kanske även de tror att vi har isbjörnar gåendes på gatorna...jo, en amerikanska som jag haft kontakt med över nätet trodde det...säkert! Hon tyckte även att det lät så exotiskt med valborgsmässoafton, midsommarafton och blev helt chockad över att man kunde äta ren. Dessutom kunde hon inte föreställa sig att det finns människor som jagar och fiskar djur och sedan äter dem! Köttet köper man ju i affären! Jo, det är säkert...hon trodde verkligen att alla lever som hon gör och om hon tror som hon gör... vad ska inte då de från asien tro om oss? Vi delar trots allt en grundkultur med amerikanarna medan asien och vi ligger så långt ifrån varandra som det bara kan gå. Den som fick vara en fluga på väggen...
Princess Cave, stranden bortanför Reiley Beach, Ao Nang, Krabi.Poda Island utanför Ao Nang, Krabi.


Jag och Guben är helsålda på Thailand så jag tycker det är kul när jag träffar på de här gängen ute i skogen. Vi har rest dit några gånger och det hade säkert blivit många fler resor om ekonomin hade tillåtit det. Visserligen har vi inte tuffat runt och sett det "verkliga Thailand" utan hållit oss till de ställen som är lättåtkomliga då vi alltid rest med barn. Dock har vi undvikit de värsta turistfällorna. Hittills har alla vi mött varit både vänliga och ärliga och jisses vad de gillar barn! Vi har fått gå före i köer, fått suverän service överallt där vi ätit, de har gullat och lekt med Sonen och Mellis och det har aldrig varit problem med att man haft ungarna med sig. Andra gången vi åkte dit bodde vi på samma hotell som vid första resan och hotellvärdinnan kom inte bara ihåg oss utan hälsade även på Sonen vid hans förnamn!

Guben och Mellis i poolen på Wanna´s Place i Ao Nang. Rekommenderas om ni ska dit, trevliga människor och fräscht boende!Vår "huskatt", hon tittade in för en siesta varje dag.


Resa är livet! Synd bara att det kostar så mycket pengar och definitivt inte är bra för miljön!Gecko! Härliga djur!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0